Apie žiedadulkes!
Gydomosios žiedadulkių savybės:
- Aprūpina žmogaus organizmą visomis svarbiausiomis biologinėmis medžiagomis ir taip pat padeda pašalinti dėl šių medžiagų trūkumo atsirandančius negalavimus;
- Stiprina imuninė sistemą ir suteikia organizmui jėgų gydytis pačiam;
- Šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas;
- Saugo vegetacinę nervų sistemą;
- Gerina kraujotaką;
- Teigiamai veikia kraujo gamybos organus, didina hemoglobino ir eritrocitų kiekį kraujyje;
- Padeda kovoti su mažakraujyste;
- Šalina cholesterolio perteklių organizme;
- Padeda greičiau atsistatyti po sunkių fizinių ir protinių darbų, šalina nuovargį;
- Puoselėja odą iš vidaus;
- Padeda gydyti širdies ir kraujotakos sutrikimus;
- Reguliuoja virškinimą ir gerina žarnyno veiklą;
- Padeda nuo įvairių medžiagų apykaitos sutrikimų;
- Reguliuoja skydliaukės veiklą;
- Prostatos adenomos profilaktikai;
Žiedadulkės maistui ir vaistams pradėtos vartoti palyginti neseniai. Šiuo metu žiedadulkės, dėl jose esančių vertingų medžiagų, yra labai paklausus produktas, užimantis svarbią vietą tarp kitų bičių produktų.
Žiedadulkėse gausu įvairių vertingų maisto ir biologinių medžiagų. Įdomu tai, kad žiedadulkėse yra daug proteinų (baltyminių medžiagų), sudarytų iš svarbiausių aminorūgščių. Aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nesusintetina, būtina gauti su maistu. Per dieną suvalgydamas 30 gramų žiedadulkių suaugęs žmogus gali visiškai patenkinti vertingų baltyminių medžiagų poreikį, todėl šis bičių produktas yra puikus maisto papildas.
Svarbiausios žiedadulkėse esančios aminorūgštys: izoleucinas, leucinas, metioninas, fenilalaninas, treoninas, triptofanas, ir valinas. Metioninas saugo ypač jautrias kepenų ląsteles ir organizmą nuo apsinuodijimo.
Žiedadulkėse yra beveik visų vitaminų. Šis vitaminų kompleksas garantuoja didžiulį teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Žiedadulkės turi vitaminų: B1 B2 B6, turi ir vandenyje tirpstančio vitamino C, folio rūgšties, pantoteno rūgšties, niacino ir biotino. Be to, produkte gausu riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E. Žiedadulkėse yra mitybai labai svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Svarbiausios jų linolinė ir linilininė rūgštys.
Žiedadulkėse yra daug mineralinių medžiagų ir mikroelementų, tokių, kaip kalis, kalcis, geležis. Be to jose gausu fermentų, hormonų, bioflavonoidų, glikozido rutino, veiksmingų antibiotinių ir kitų medžiagų. Įvairių rūšių žiedadulkės skiriasi išvaizda ir sudėtimi. Patartina vartoti įvairių augalų žiedadulkes.
Gydant žiedadulkėmis bet kurios kilmės vidaus organų ligas, jos gerina kraujo rodiklius: nyksta mažakraujystės požymiai, stabilizuojasi leukocitų kiekis net ir tais atvejais, kai leukopenija (sumažėjęs leukocitų kiekis) buvo sukelta švytinant radioaktyviais spinduliais.
Ypač geri rezultatai gydant žiedadulkėmis klimakterines neurozes, įvairios kilmės nervines depresijas, ypač ankstyvos aterosklerozės atvejais, kai dar nėra ryškių organinių pakitimų, o vyrauja funkciniai nervų sistemos sutrikimai. Šiais atvejais žiedadulkės gerina nuotaiką, miegą, atkuria fizines ir psichines jėgas. Jos padeda greičiau atsigauti žmogui po sunkių infekcinių ligų ar operacijų. Nors tiesiogiai su žiedadulkėmis negalima pagydyti vėžinių ligų, bet atliktais ir dabar atliekamais eksperimentiniais ir klinikiniais tyrimais įsitikinta, kad žiedadulkės, teigiamai veikdamos žmogaus imuninę sistemą, stiprina kraują, naudojamos kartu su kitomis gydymo priemonėmis, padeda gydyti ir šią sunkią ligą.
Žiedadulkės dažnai naudojamos kardiologinėje praktikoje. Įrodyta, kad jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo nuo trombų susidarymo, todėl jos vartojamos įvairių aterosklerozės formų atvejais. Nustatyta, kad žiedadulkės mažina stiprių širdies preparatų (gliukozidų) pašalinį poveikį.
Giriant žiedadulkes, nederėtų pamiršti, kad jos priklauso alergenams, todėl jautriems žmonėms gali sukelti alergiją. Sumažinti, arba visai vengti žiedadulkių reikėtų paaugliams, lytinio brendimo metu, kadangi jos gali pagreitinti brendimą.
Vartojamos po 10-30 gramų per dieną. Gerti žiedadulkes patartina ryte, nes tada geresnis visų medžiagų pasisavinimas. Žiedadulkes patartina čiulpti burnoje ir tik tada nuryti. Galima ir iš vakaro, ar bent prieš kelias valandas pamerkti nedideliame kiekyje vandens, kad išbringtų branduoliai, ir jas gerti užgeriant papildomu kiekiu skysčio. Geresniam pasisavinimui rekomenduojama vartoto su rūgščiais pieno produktais, jogurtu, rūgpieniu. Organizmas puikiai pasisavina juose esančią pieno rūgštį, kuri reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą. Taip pat žiedadulkes skanu ir praktiška valgyti su javainiais.